فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال پنجم شماره 1 (بهار 1394)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال پنجم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریده گلبابایی، عادل مظلومی*، سمیه محمودخانی، مصطفی حسینی، مرضیه عباسی نیا، سمیه فرهنگ دهقان صفحات 1-10
    مقدمه
    کار در محیط های گرم و شرایط جوی نامناسب، به عنوان یکی از متداول ترین مشکلات بهداشت شغلی می تواند به بیماری های ناشی از گرما و حتی در مواردی به مرگ منجر شود. استرس گرمایی فرآیند شناختی دخیل در تصمیم گیری و تبدیل وظایف ساده به پیچیده را مختل می نماید. لذا هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی توجه انتخابی و زمان واکنش کارگران ریخته گری یک شرکت خودروسازی و بررسی اثر استرس گرمایی بر پارامترهای مذکور می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه کوهورت گذشته نگر 70 نفر از کارگران شاغل در یک صنعت گرم در دو گروه مواجه و غیر مواجه مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک برای هر فرد تکمیل و میزان صدا و روشنایی محیط کار به عنوان عوامل مخدوش کننده احتمالی سنجش شد. سپس جهت بررسی اثر گرما بر توجه انتخابی و زمان واکنش از افراد قبل و در حین انجام کار آزمون های استروپ 1، 2، و 3 گرفته شد. جهت بررسی شرایط محیطی نیز شاخص WBGT در سه ارتفاع پا، کمر و سر اندازه گیری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج سنجش WBGT نشان داد که میانگین شاخص WBGT در گروه مواجه C° 33 و در گروه غیر مواجه C° 716/7 بود. همچنین طبق یافته های حاصل از آزمون استروپ، بین طول آزمون، زمان واکنش و تعداد خطا در آزمون های استروپ 1 و 2 با گرما رابطه معناداری وجود ندارد (0/05> Pvalue) ولی متغیرهای مذکور در آزمون استروپ 3 با گرما رابطه مستقیم و معناداری دارند (0/0001< Pvalue). به علاوه، شاخص های طول آزمون، زمان واکنش و تعداد خطا در آزمون استروپ 3 در گروه مواجه (گروه مواجه با گرما) به صورت معناداری از گروه غیر مواجه بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که استرس گرمایی موجب افزایش زمان واکنش و کاهش توجه انتخابی در افراد می شود. بنابراین می توان گرما را به عنوان یک عامل استرسی در محیط های کاری گرم، معرفی کرده و ضروری است در خصوص طراحی مشاغل و فعالیت هایی که مستلزم توجه انتخابی و یا زمان واکنش می باشند عامل گرما را مدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: استرس گرمایی، توجه انتخابی، زمان واکنش، آزمون استروپ، WBGT
  • اسماعیل کرمی، زهرا گودرزی، طاهر حسین زاده، غلامعباس شیرالی* صفحات 13-24
    مقدمه
    روش های سنتی تجزیه و تحلیل خطر به دلیل ضعفهای آن برای سیستم های فنی- اجتماعی امروزی از کارایی لازم برخوردار نمی باشند. روش تجزیه و تحلیل فرایند تئوری سیستم (STPA) که جزء روش های سیستماتیک تجزیه و تحلیل می باشد به عنوان یک روش جایگزین مناسب، از یک منطق قدرتمند برای شناسایی خطرات در چنین سیستم هایی سود می برد. هدف این مطالعه، تجزیه و تحلیل خطرات با استفاده از روش STPA در سیستم های خاموش کننده واحد بخار یک نیروگاه برق می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک پژوهش موردی از نوع کیفی است. با استفاده از روش STPA، خطرات مرتبط تعریف، دیاگرام ساختار کنترلی ایمنی در بخش های مختلف فرایند ترسیم و اقدامات کنترلی ناکافی و عوامل سببی آن شناسایی شد.
    یافته ها
    برای واحد بخار نیروگاه، فاجعه بارترین حوادث مربوط به آسیب ها و خطرات دستگاه توربین (تغییر دور توربین) تشخیص داده شد. سپس با ترسیم دیاگرام ساختار کنترل ایمنی سیستم های خاموش کننده مرتبط با تغییر دور توربین، دستگاه PLC به عنوان مهم ترین بخش سیستم کنترلی و اپراتور به عنوان بخش استراتژیک و ثیر گذار بر روی سیستم کنترلی تشخیص داده شدند. در ادامه با تجزیه و تحلیل خطرات برای توربین، بیش از 54 عامل سببی با جزییات مربوطه شناسایی گردید.
    نتیجه گیری
    روش STPA با توجه به ساختار مدون و سیستماتیک خود می تواند در شناسایی کامل تر خطرات و عوامل سببی ایجاد کننده ی خطرات در سیستم های خاموش کننده اضطراری ثر باشد. بنابراین توسعه چنین ابزارهایی برای افراد مرتبط با سیستم های حساس از نظر ایمنی مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل خطر، نیروگاه حرارتی برق، سیستم های خاموش کننده اضطراری، STPA
  • رضوان عابدینلو، نرمین حسن زاده رنگی، یحیی خسروی*، حامد جلیلیان، سپیده مجدآبادی، علی اصغر فرشاد، علی اکبر صادقی، حسن معماری صفحات 25-34
    مقدمه
    محیط محله نقش مهمی در سلامتی ساکنین دارد. این مطالعه به منظور ارزیابی بهداشت، ایمنی و محیط محلات مرفه و محروم شهر تهران انجام گرفته تا بتواند با بهره گیری از رویکرد ابتکارات جامع محور، سلامت محله را بهبود بخشد.
    روش کار
    در این مطالعه میدانی، مولفه های موثر در قالب ابزار سنجش اندازه گیری بهداشت، ایمنی و محیط محله از طریق مشاهده، مصاحبه با ساکنین محله، نتایج اندازه گیری های قبلی و همچنین مرور مستندات مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 10 محله از طریق نمونه گیری خوشه ایاز 374 محله شهر تهران انتخاب شد. به منظور مقایسه داده های میدانی و امکان تصمیم گیری در مورد وضعیت محلات نمونه، از روش کنترل چارت استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج سنجش میدانی مطالعه حاضر نشان داد بطور کلی وضعیت HSE در محله های مرفه و محروم شهر تهران در مرز هشدار قرار دارد.
    نتیجه گیری
    ابتکارات جامع محور می تواند الگوی مناسب برای توانمندسازی جوامع محلی در راستای ارتقای مولفه های بهداشت، ایمنی و محیط زیست محله باشد.
    کلیدواژگان: محله، بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE)، ابتکارات جامعه محور، تهران
  • فریده گلبابایی*، سید حمیدرضا موسوی، محمدرضا پورمند، حمیدرضا پورآقا شاهنشین، عباس رحیمی فروشانی، روناک بختیاری صفحات 35-46
    مقدمه
    ترکیبات آلی فرار نظیر گزیلن که اجزای اصلی تشکیل دهنده مواد در صنایع نفت و پتروشیمی هستند، دارای اثرات جدی بر سلامت بوده و میتوانند موجب تاثیرات سوء بر محیط زیست شوند. ناگفته پیداست باید انتشار این دسته آلاینده ها به محیط زیست کنترل شود. یکی از جدیدترین روش ها در تصفیه این آلاینده ها استفاده از بیوراکتور دوفازی همزن دار می باشد که علاوه بر راندمان مناسب دارای اثرات جانبی اندکی هستند؛ زیرا آلاینده را به صورت کامل منهدم نموده و به ترکیبات بی خطرتر تبدیل می نماید.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی به منظور تصفیه جریان گاز حاوی بخارات گزیلن از یک بیوراکتور تانک همزن دار در مقیاس آزمایشگاهی استفاده شد. فاز آبی حاوی باکتری خالص سودوموناس پتیدا بود و مواد مغذی به نسبت 3 به 1 وارد بیوراکتور گردید و عملکرد سیستم در محدوده غلظتی 1000mg/m3 تا 3500mg/m3 در 432 ساعت مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های تجربی مطالعه حاضر نشان داد که حداکثر، حداقل و میانگین راندمان حذف بخارات گزیلن توسط بیوراکتور دو فازی همزن دار حاوی گونه خالص سودوموناس پتیدا به ترتیب 94/00، 54/00 و 84/94 درصد می باشد. همچنین حداکثر، حداقل و میانگین ظرفیت حذف بخارات گزیلن به ترتیب 93/00، 24/00و 62/02 گرم بر مترمکعب بر ساعت می باشد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج مطالعه نشان داد که عملکرد بیوراکتور دو فازی تانک همزن دار که حاوی گونه خالص باکتری سودوموناس پتیدا است به منظور تصفیه جریان هوای گاز حاوی بخارات گزیلن موفقیت آمیز می باشد.
    کلیدواژگان: بیوراکتور دو فازی همزن دار، گزیلن، سودوموناس پتیدا، تصفیه زیستی
  • رشید حیدری مقدم، رستم گل محمدی، قدرت الله روشنایی، راضیه زارع* صفحات 47-56
    مقدمه
    دانش آموزان زمان نسبتا زیادی را در مدرسه می گذرانند. آنها عادات نشستن خود را در این دوره می آموزند. نشستن بر روی نیمکت نامناسب و وضعیت نامناسب بدن می تواند منجر به ناهنجاری های ستون فقرات، کمر درد، گردن درد، خستگی و ناراحتی گردد. از این رو این مطالعه با هدف بررسی تناسب ابعاد میز و نیمکت های موجود در مدارس ابتدایی دخترانه شهر همدان با ابعاد آنتروپومتری این دانش آموزان انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه 624 دانش آموز دختر ابتدایی شهر همدان مورد بررسی قرار گرفتند و تعدادی از ابعاد آنتروپومتری از قبیل ارتفاع شانه، ارتفاع آرنج، ارتفاع زانو، ارتفاع رکبی، طول باسن – رکبی و پهنای باسن در آنها مورد سنجش واقع شده. بدین منظور، از صندلی مخصوص اندازه گیری ابعاد آنتروپومتری (با قابلیت تنظیم ارتفاع، عمق نشیمن گاه و تکیه گاه آرنج) و کولیس با فک متحرک استفاده شد. اندازه گیری ها در وضعیت تماس کامل ران ها با سطح نشیمن گاه، قائمه بودن زاویه بین ران و ساق پا، تماس کامل پاها با جاپایی متحرک، صاف بودن تنه و تماس تکیه گاه با کمر و باسن، صورت گرفت. سپس، تناسب ابعاد میز و نیمکت های موجود با میز و نیمکت های مناسب (بر اساس ابعاد آنتروپومتری دانش آموزان) بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ارتفاع نشیمن گاه، عمق و عرض آن، ارتفاع تکیه گاه، ارتفاع میز و ارتفاع زیر میز به ترتیب برای 110/1%، 17/3%، 5/6%، 53/5%، 1/9% و 31/1% از دانش آموزان در محدوده قابل قبول قرار دارد.
    نتیجه گیری
    علی رغم تفاوت های موجود در ابعاد بدنی دانش آموزان پایه های مختلف مقطع ابتدایی، نظم مشخصی در استفاده از میز و نیمکت با ابعاد متفاوت موجود نبود. به طور کلی ابعاد میز و نیمکت های موجود با ابعاد آنتروپومتری دانش آموزان تناسب ندارد.
    کلیدواژگان: ارگونومی، آنتروپومتری، طراحی، میز و نیمکت
  • رفعت محبی فر، مهران علیجان زاده، علی صفری واریانی، حمیده خوش ترکیب، الناز قناتی، فاطمه تیموری، محمد ذکریا کیایی*، معصومه ضیایی ها صفحات 57-64
    مقدمه
    امروزه توجه به ایمنی بیمار امری مهم در ارائه خدمات بیمارستانی بوده و هر گونه کوتاهی درآن می تواند عواقب ناگواری بوجود بیاورد. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت فرهنگ ایمنی بیماردر بیمارستان های آموزشی شهر تهران بوده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر به صورت توصیفی -مقطعی با بررسی 312 نفر از پرسنل درمانی بیمارستان های بهارلو، امیراعلم، شریعتی و سینا در شهر تهران انجام شد. نحوه نمونه گیری و انتخاب بیمارستان ها به صورت خوشه ایو انتخاب افراد به صورت تصادفی بود. برای بررسی فرهنگ ایمنی بیمار از پرسشنامه استاندارد پیمایش فرهنگ ایمنی بیمارکه دارای ابعاد 12 گانه بود استفاده شد.
    یافته ها
    61 درصد افراد شرکت کننده در مطالعه پرستار بودند همچنین 42 درصد پرسنل سابقه کاری کمتر از 5 سال داشتند. در ابعاد 12 گانه فرهنگ ایمنی بیمار ابعاد تناوب گزارش دهی و تبادل انتقال اطلاعات با 56 و 55 دارای کمترین میانگین بودند. هم چنین ابعاد یادگیری سازمانی و انتظارات - اقدامات مدیریتی هر کدام با میانگین 69 دارای بالاترین میانگین در ابعاد 12 گانه فرهنگ ایمنی بیمار بودند. مجموع میانگین فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان های مورد مطالعه برابر با 63 بود.
    نتیجه گیری
    توجه هر چه بیشتر به فرهنگ ایمنی بیمار منجر به توسعه و پیشرفت بیمارستان های کشور شده و آنها را به سمت بیمارستان دوستدار بیمار هدایت خواهد کرد. هم چنین می بایست به ابعاد دارای میانگین پایین در این مطالعه به جهت ارتقا و تقویت این ابعاد توجه ویژه داشت.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، فرهنگ ایمنی بیمار، بیمارستان آموزشی
  • ابراهیم درویشی، عباس شفیع خانی، علی اکبر شفیع خانی* صفحات 65-74
    مقدمه
    حمل دستی بار شایع ترین علت اختلالات اسکلتی، عضلانی مرتبط با کار است. پیشگیری از بروز این اختلالات بسیارضروری است. هدف از این مطالعه، ارزیابی مخاطرات جابه جایی دستی موکت توسط رانندگان تحویل و کارگران خرده فروش و مداخلات ارگونومی جهت کاهش ریسک اختلالات اسکلتی-عضلانی بود.
    روش کار
    این مطالعه مداخله ای بر روی 36 نفر کارگر در 19سایت خرده فروشی وابسته به یک شرکت نساجی صورت گرفته است. ارزیابی وضعیت ارگونومی خرده فروشی ها با بهره گیری از مدل ارزیابی ریسک جامع بنیاد فرش انگلستان و ارزیابی وضعیت اختلالات اسکلتی-عضلانی کارگران با استفاده از پرسشنامه نوردیک انجام شد. پس از اجرای مداخلات ارگونومی، ارزیابی مجدد صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی و سابقه کار افراد به ترتیب 36/28 و 16/2 سال بود. نتایج حاصل از پرسشنامه نوردیک قبل از مداخله نشان داد که درمجموع 37/8 درصد از کارگران حداقل یک بار درد را در یکی از اندام های نه گانه خود تجربه کرده اند که کمر (75%)، شانه (61%)، گردن و پشت (55%) دارای بیشترین فراوانی بودند. پس از اجرای مداخلات، درصد شیوع اختلالات به حدود 23/5% کاهش یافت. نتایج ارزیابی ریسک در خرده فروشی ها قبل و بعد از مداخله نشان داد که از 19سایت خرده فروشی ارزیابی شده، شش سایت خرده فروشی از شرایط ضعیف به شرایط متوسط و یک سایت از شرایط متوسط به خوب ارتقا یافتند.
    نتیجه گیری
    با اجرای مداخلات ارگونومی در سایت های تحویل موکت، عوامل خطرزایی ابتلا به اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از جابه جایی دستی موکت کاهش و وضعیت کیفی خرده فروش ها از لحاظ ایمنی و ارگونومی نسبت به شرایط قبل از مداخله بهبود یافت.
    کلیدواژگان: مداخله ارگونومیک، حمل دستی بار، خرده فروشان، موکت
  • حمیده رضوی*، امیر بهبودی صفحات 75-88
    مقدمه
    شرایط کار در باجه های حاشیه خیابان ها، باعث تشدید عوامل تهدید کننده سلامتی می شود. در این تحقیق، سعی می شود تا با رتبه بندی عوامل ریسک و تحلیل آنها، راهکارهای مشخصی برای بهبود وضعیت ارگونومیکی این باجه ها ارایه گردد.
    روش کار
    اطلاعات دموگرافیکی، وضعیت جسمی- حرکتی، روانی و ایمنی 47 باجه از طریق پرسشنامه، مصاحبه و فیلمبرداری جمع آوری شد. سپس با استفاده از یک رویه ترکیبی شامل روش های QEC، ابزارهای آماری برای آزمون فرض و آنالیز واریانس و شیوه های ابتکاری برای تعیین شاخص های ارگونومیک، شاخص بحرانی شناسایی شد. در ادامه، راهکارهای بهبود شاخص بحرانی با استفاده از نرم افزار CATIA V5 R20 و روش RULA تجزیه و تحلیل شده و راهکار پیشنهادی ارایه گردید.
    یافته ها
    اطلاعات آنتروپومتریک و شخصی فروشندگان مرد و زن در باجه ها بر اساس آزمون F و سطح معنی داری 0/05 به جز عامل وزن، تقاوت خاصی نداشته و قابل تعمیم به یکدیگر می باشند. مقایسه شاخص های ارگونومیکی، بالاترین میزان مواجهه شغلی را برای عوامل جسمی - حرکتی (45/39) و شرایط محیطی (41/28) نشان می دهند. همچنین بالاترین ریسک با پرسشنامه نوردیک و روش QEC در نواحی بازوها و شانه و کمر به ترتیب 38 و26 تعیین می شود. سپس، مدل سه بعدی فروشنده در وضعیت فعلی و پیشنهادی با روش RULA تحلیل شده و سطوح ریسک فروشنده به ترتیب برای سمت راست و چپ بدن از7و 5 به3و 1 و برای مشتری از 6 به 1 بهبود می آید.
    نتیجه گیری
    کارکنان باجه های شارژ و فروش بلیط الکترونیکی در مشهد در معرض آسیب های اسکلتی-عضلانی و مخاطرات ناشی از شرایط محیطی نامناسب هستند. برخی تغییرات پیشنهادی در این مقاله مانند جابه جایی باجه، تنظیم گیشه و ارتفاع میز، ریسک این موارد را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد
    کلیدواژگان: ارزیابی ارگونومیکی باجه فروش، آنالیز RULA، چک لیست QEC، پرسشنامه نوردیک
|
  • F. Golbabaei, A. Mazloumi *, S. Mamhood Khani, M. Hosseini, M. Abbasinia, S. Fahang Dehghan Pages 1-10
    Introduction
    Working in hot and inappropriate climate condition is one of the most common problems of occupational health which can lead to heat induced diseases and even death. Heat stress may impair the cognitive processes involved in decision-making and converting simple tasks to complex ones. The aim of present study was to assess selective attention and reaction time among workers in a casting unit of a car manufacturing industry and to investigate the effects of heat stress on mentioned variables.
    Material And Method
    In this retrospective cohort study 70 workers from a hot industry were selected in two of exposed and control groups. First، demographic questionnaire was completed for each of the participants and noise and light were measured as the likely confounding factors. Stroop test 1، 2، and 3 were done before and during the work in order to determine the effects of heat on selective attention and reaction time. Besides،WBGT were measured at the ankle، waist، and head levels. Data were analyzed using SPSS software، version 18.
    Result
    WBGT measurements showed that the mean WBGT were 33 and 16. 7 for the exposed and not exposed groups، respectively. Moreover، no significant relationships were observed between test duration، reaction time، and number of errors in Stroop tests 1 and 2 and the level of heat (P-value<0. 0001). However، the mentioned variables had a significant positive correlation with Stroop test 3. Additionally، for exposed group variables of test duration، reaction time، and number of errors in Stroop 3 were significantly higher than those of control group.
    Conclusion
    According to the findings in present study، heat stress causes an increase in reaction time and a decrease in selective attention. Thus، heat can be assumed as a stressor in hot work environments and the heat should be taken into account while design of job and tasks which needed selective attention or reaction time.
    Keywords: Heat stress, selective attention, reaction time, Stroop test, WBGT
  • E. Karami, Z. Goodarzi, T. Hosseinzadeh, G.A. Shirali* Pages 13-24
    Introduction
    The weaknesses of traditional hazard analysis methods lead to their inefficiency to utilization for modern socio-technical systems. System Theoretic Process Analysis (STPA), which is in the category of systematic analysis methods, has a powerful logic to identify hazards in such systems,as a suitable alternative method. This study aimed to analyze hazards associated with extinguishing systems of steam unit of a power plant, using STPA method.
    Material And Method
    The present research is a qualitative case study. The related hazards were defined using STPA method.Following, the safety control structure diagrams in different parts were plotted and inadequate control measures and its causal factors were identified.
    Result
    For steam unit of power plant, the most tragic incidents wererelated to hazards and risks of turbine device (switch the turbine cycle). Then, according to the plotted diagram for structure of safety control extinguishing systems associated with switching the turbine cycle, PLC system was determined as the most important part of the control system and operator was identified as the strategic and effective part of a control system. Following, more than 54 causal factors were identified, considering the relevant details about the risks analysis of the turbine.
    Conclusion
    Due to its systematic structure,STPA method can be effective for a more complete identification of risks and causal factors which causing hazards in the emergency extinguishing systems. Therefore, development of such tools for those operators involved in safety-critical systems will be useful in terms of safety.
    Keywords: Hazard analysis, Thermal power plant, emergency extinguishing systems, STPA
  • R. Abedinloo, N. Hassan Zadeh Rangi, Y. Khosravi *, H. Jalilian, S. Majd Abadi, A. A. Farshad, A. A. Sadeghi, H. Memari Pages 25-34
    Introduction
    Neighborhood environment plays an important role in the health of residents. This study was conducted to assess health, safety and environment (HSE) in poor and rich vicinities in order to improve health levels of the neighborhoods, using Community-Based Intervention (CBI) approach.
    Material And Method
    In the present field study, HSE variables were assessed by a checklist (NHSES) through observation, interviews with neighborhood residents as well as document review.Of the 374 vicinities in Tehran, ten regions were selected through cluster sampling. The Control Chart approach was used in order to compare the field data and the possibility of decision-making about the neighborhoods.
    Results
    Overall, results showed that status of health, safety and environment in both rich and poor neighborhoods in Tehran was in the warning level.
    Conclusion
    The CBI is an appropriate model for empowerment of neighborhoodsin a way that promote HSE status.
    Keywords: Neighborhood, Health, Safety, Environment (HSE), Community, Based Intervention, Tehran
  • F. Golbabaei *, S. H. R. Mousavi, M. R. Pourmand, H. R. Pour Agha Shahneshin, A. Rahimi Foroushani, R. Bakhtiari Pages 35-46
    Introduction
    Volatile organic compounds such as xylene, which are the main constituents of the oil and petrochemical industries, have serious impacts on health and can cause adverse effects on the environment. It is clear that release of these compounds into the environment should be controlled. The two-phases partitioning stirred tank bio-reactor is one of the newest methods for treating these compounds which have few side-effects besides of having appropriate efficiency; since itdestroyscontaminant completely and transform it tosafer compounds.
    Material And Method
    In this study, a two phase partitioning stirred tank bio-reactor, in lab scale, was used for treating the gas stream containing xylene vapors. The aqueous phase containing the bacteria Pseudomonas putida and nutrients inserted into the bioreactor with 3:1 ratio and system performance was evaluated for 432 hours in the concentration range of 1000 mg/m3 to 3500 mg/m3
    Result
    Empirical findings of this study showed that the maximum, minimum and average of removal of xylene vapors by stirred two phase bioreactor containing a pure strain of Pseudomonas putida were 94.00, 54.00 and 84.94 percent, respectively.Furthermore, maximum, minimum and average of elimination capacity of xylene were obtained 93.00,24.00 and 62.02 g/m3/h, respectively
    Conclusion
    Overall, the results of the present research revealed that the application of two phase stirred tank bioreactors (TPPBs) containing pure strains of Pseudomonas putida was successful for treatment of air streams with xylene.
    Keywords: Two phase stirred tank bioreactor, Xylene, Pseudomonas putida, Biotreatment
  • R. Heidarimoghadam, R. Golmohammadi, G. Roshanaei, R. Zare* Pages 47-56
    Introduction
    Children have been known to spend most of their time at school. They learn their sitting habits in this period of time. Incorrect sitting postures and inappropriate school furniture can result in abnormalities in the vertebral column, back pain, neck pain, Fatigue and discomfort. Hence, this study was aimed to examine the match between students’ body dimensions and existing benches and desks dimensions in Hamadan female primary schools.
    Material And Method
    In this study, 624 students of Hamadan female primary schools were investigated and some of their anthropometric dimensions including shoulder height, elbow height, knee height, popliteal height, popliteal-buttock length and hip breadth were measured. In this sense, a chair (with adjustable height, depth and elbow support) and a caliper with movable jaw were used for measurement of anthropometric dimensions. The measurements were performed in a way that thighs were in full contact with the seat, there was a right angle between the thighs and legs, the feet were in full contact with the movable pedal, the trunk was straight and the back and hips were in full contact with the backrest. Following, the match of the dimensions of existing benches and desks with the appropriate dimensions (based on the students’ anthropometric dimensions) were examined.
    Result
    The results showed that the seat height, seat depth, seat width, back rest height, desk height, underneath desk height were in acceptable rangefor 10.1%, 17.3%, 5.6%, 53.5%, 1.9% and 31.1% of students, respectively.
    Conclusion
    Despite differences in the body dimensions of primary school students, there is no regularity in using of school furniture. Overall, the dimensions of existing benches and desks are not matched with the anthropometric dimensions of students.
    Keywords: Ergonomics, Anthropometry, Design, Furniture
  • R. Mohebi Far, M. Alijan Zade, A. Safari Variani, H. Khoshtarkib, E. Ghanati, F. Teymouri, M. Zakaria Kiaei *, M. Ziaeiha Pages 57-64
    Introduction
    Patient safety is an important issue in regard to hospital servicesand any problem can cause adverse consequences. The purpose of this study was to assess the patients’safety culture at educational hospitals in Tehran.
    Material And Method
    The present descriptive-cross sectional study was carried out among 312 health care workers in Baharloo, Amir Aalam, Shariati and Sina hospitals in Tehran, which were selected by cluster sampling. The participants were chosen randomly in each cluster. Safety Culture Survey questionnaire including 12 dimensions was used to assess patient safety culture. Cronbach’s alpha and test-retest coefficient were estimated 81 and 79 percent, respectively.
    Result
    Nurses comprised 61 percent of participants in the study. 42% of staff had less than 5 years work experience. Of the 12 dimensions of patient safety culture, the frequency of reporting and exchange of information had the minimum average of 56 and 55, respectively. Moreover, the dimensions of organizational learning and expectations-management measuresobtained the highestmean score (69)among 12 dimensions of patient safety culture. Total mean patient safety culture in understudy hospitals was 63.
    Conclusion
    It should be noted that paying more attention to the patient safety culture can lead to improve hospitals condition, as a whole, and to have a patient-friendly environment. Special attention should be paid to dimensions with the lowest mean score in order to strengthen them.
    Keywords: Patient safety, patient safety culture, educational hospital
  • E. Darvishi, A. Shafikhani, A. A. Shafikhani * Pages 65-74
    Introduction
    Manual material handling (MMH) is the most common cause of work-related Musculoskeletal Disorders (MSDs). Prevention of MSDs is highly critical. The aim of this study was to assess risk of carpets manual handling by retail workers, and to implement ergonomic interventions in order to reduce risk of MSDs.
    Material And Method
    This interventional study was conducted among 36 workers in 19 retailer sites of a textile corporation. Ergonomics assessment of the retailers was done using the comprehensive risk assessment model of the British Carpet Foundation. Moreover, the Nordic Musculoskeletal Questionnaire was used to determine the prevalence of workers’ MSDs. Reassessment was conducted after implementation of the ergonomics interventions.
    Result
    The mean age and work tenure of participants were 36.28 and 16.2 years, respectively. The results of Nordic Questionnaire before intervention showed that overall 37.8% of the workers had experienced pain at least once during the past year, with the highest frequency belonged to the lower back (75%), shoulder (61%), and neck and upper back (55%), respectively. After implementing the interventions, the prevalence of MSDs reduced to 23.5%. The results of risk assessment before and after the interventions showed that of the 19 retailer sites, six sites were improved from poor to average state, and one site showed improvement from average to good condition.
    Conclusion
    By implementing ergonomics interventions in carpet delivery sites, the risk factors of MSDs, induced by manual carpet handling, were reduced; and safety and ergonomic conditions of the retailers were improved, compared to the previous conditions.
    Keywords: Ergonomics intervention, Manual Material Handling, retailers, carpet
  • H. Razavi *, A. Behbudi Pages 75-88
    Introduction
    Work conditions in kerbside ticket booths intensify the risk of health threats. In this research, it is aimed to introduce solutions for improving ergonomics conditions of these booths, by ranking and analysis the risk factors.
    Material And Method
    Demographic information as well as physical, mental, and safety conditions of 47 booths are collected through questionnaires, interview and video recording. Following, critical index was identified using a hybrid method including QEC checklist, ANOVA statistical test and innovative methods for determining ergonomic indices. Improvement strategiesfor the critical index were analysed,using CATIA V5 R20 software and RULA technique, and solutions were presented.
    Result
    Based on F-test at the 0.05 significance level, anthropometric characteristics and personal informationshowed no difference betweenmale and female vendors, except for weight. Comparison of ergonomic indices manifested the maximum occupational exposurefor physical-motor factors (45.39) and environmental factors (41.28). Additionally, the highest risks determined by Nordic questionnaire and QEC checklists belonged to arms and shoulders (38) and wrist (26). Three dimensional model of vender with current and suggested postures were analysed using RULA and accordingly it was found that risk levels were improved for right and left side of the vendor body from 7 and 5 to 3 and 1, and for customers from 6 to 1.
    Conclusion
    Vendors of electronic ticket booths are exposed to musculoskeletal and environmental health threats, in Mashhad. Relocating the booths, adjustingcounterand desk height can significantly reduce the risk of mentioned hazards
    Keywords: Ergonomic assessment, Ticket booth, RULA, QEC checklist, Nordic questionnaire